Over ons

Behandelingen die je langdurig helpen

Op Fysio Volendam sta jij centraal. Het gaat om jou welzijn, jij bent de kenner van je eigen lichaam én je bent een belangrijk deel van de oplossing.

Ons werk bestaat uit het maken van een zorgvuldige, duidelijke diagnose en bijbehorend herstelplan. We zorgen ervoor dat je spieren los zijn —je krijgt deep-tissue massage, misschien aangevuld met dry-needling. En we zorgen ervoor dat je op elk moment precies snapt wat er gebeurt, wat je lichaam doet, hoe het werkt en wat jij kunt doen in het herstelproces.

Jouw werk bestaat uit het doen van de oefeningen, het aanhouden van het schema en het werken aan veranderingen in je houding, manier van bewegen en leefstijl. Wij doen ons werk op een betrokken, open en duidelijke manier. We geven aan wat we van jou verwachten, wat jij moet doen en laten om tot goed en duurzaam herstel te komen.

Onze fysiotherapeuten zijn goed opgeleid en volgden intern een aanvullende training. We weten zeker dat we met deze mensen, de methode van Fysio Volendam en onze klanten zorgen voor succesvolle, korte behandelingen.

We leren je graag kennen

Kom gewoon even langs. Om je verhaal te doen en als je wilt kunnen we direct een lichamelijk onderzoek doen. Als je dat nog niet wil —ook goed. Het gaat om jou. We willen je graag helpen. Bel of mail even voor een afspraak, dan zien we je hopelijk binnenkort!

Djuna

Dans en het menselijk lichaam

Mijn vader was gymleraar. Dus sport, goed voor je lichaam zorgen en een basale interesse in het menselijk lichaam was —op de achtergrond— altijd onderdeel van mijn jeugd. Ik vond dat ook allemaal bijzonder interessant.

Dat uitte zich vooral in dans. Een combinatie van showdance en streetdance. Ik vond het heerlijk om te doen en om er les in te geven. Dat doe ik nog steeds, ook op de sportschool waar de praktijk gevestigd is. Ik merk dat de combinatie heel mooi werkt. Omdat dans over zorgvuldige, gecontroleerde bewegingen gaat, kun je het makkelijk op elk niveau inzetten om in beweging te komen.

Het menselijk lichaam is ongelofelijk interessant

Ik genoot van de opleiding fysiotherapie. Het lesmateriaal, de onderlinge samenwerking en het lekker fysiek bezig zijn. Dat past me goed. Na de opleiding heb ik op een aantal plekken gewerkt, vooral om me voor te bereiden op een wereldreis. Toen ik daarvan terugkwam, ging ik hier aan de slag.

Mijn cliënten gaan me aan het hart

Je zult in de behandeling merken dat ik de tijd neem. Ik ben betrokken bij je ontwikkeling; mijn cliënten gaan me aan het hart. Dus ook als we wat meer tijd nodig hebben, of je hebt achteraf nog vragen… dan kan dat altijd. Ik luister aandachtig, heb aandacht voor de details en vraag door. Je klacht, de klachtgeschiedenis, maar ook bijvoorbeeld je leefstijl. Ik bekijk je klacht van alle kanten.
Een uitgebreide intake

Ons eerste gesprek —de intake— begint met een uitgebreid interview. Wat je klacht is, waar je klacht vandaan komt, of je er al eerder last van hebt gehad, enzovoort. Daarna onderzoek ik je lichamelijk; je staat dan ontspannen voor me en ik zoek naar asymmetrie, waar je uit balans bent en hoe de verhoudingen in je lichaam zijn. Ik test je spieren, op kracht en lengte en hoe het bijvoorbeeld met je banden gesteld is. Je krijgt een ‘diepe dwarse frictie’-massage van het probleemgebied. Dat is vooral om de spieren te testen, kijken waar de knopen, verklevingen en spanning zit; en hoe het met de mobiliteit van je gewrichten gesteld is.

Oproep: alsjeblieft wacht niet te lang

Ik wil je graag op het hart drukken niet te lang te wachten. Ik krijg (te) veel mensen op de praktijk die onnodig pijn lijden, een onnodig lang hersteltraject doorlopen en onnodig veel compensatieproblemen hebben. Gewoon omdat ze te lang wachtten. Het hoort een beetje bij de cultuur: “het gaat wel over”, “niet zeuren” en “het gaat nog best”. Maar je brengt schade toe aan je lichaam. Ik vergelijk het altijd met je hand boven een brandende kaars houden. Heel hoog voel je daar weinig van. Hoe dichter je hand bij de vlam komt, hoe pijnlijker het wordt. Uiteindelijk brand je een gat in je hand als je door de pijn heen blijft gaan. Dat zou niemand doen natuurlijk… maar het is wel precies wat je nu met je spieren aan het doen bent.

Je krijgt een programma dat precies bij je past

Ik leg je goed uit wat het probleem is, wat ik wil doen om het te verhelpen en wat ik van jou zal verwachten tijdens het traject. Na de tweede of derde afspraak krijg je rekoefeningen en een rekschema mee naar huis. Daarmee kun je zelf aan het werk —wat voor de meeste mensen een heel fijn idee is. De eerste tijd zijn die oefeningen heel rustig en vooral gericht op het lang maken van je spieren. Ondertussen zie je me regelmatig voor deep tissue massage en (als het niet lukt om de spieren los te maken) dry needling. In de laatste fase breiden we de oefeningen uit met een beweegprogramma gericht op kracht, stabilisatie en balans.

Je kunt zelf weer verder

Uiteindelijk rond je klachtenvrij de behandeling af. Dat is waar ik het voor doe: jouw ontwikkeling, een mooi proces en dat jij beter in je lichaam zit. Mensen beter maken. Tevreden maken. Blije mensen.

 

Nathalie

Waarom ik fysiotherapeut ben

Ik koos voor fysiotherapie omdat het me een interessant en veelzijdig vak leek. Dat bleek tijdens de studie, en later in de praktijk, zeker het geval te zijn. Aan de ene kant ‘puzzel’ je, op zoek naar de juiste diagnose én behandeling. Aan de andere kant heb je rekening te houden met de fysieke en psychische opmaak die iedereen uniek maakt. Ondertussen ben je altijd met mensen aan het samenwerken, en dat vond (en vind) ik heel belangrijk.

Het is soms best een hele puzzel

Veel cliënten kijken er vanop hoe complex de oorzaken van een gewone huis-tuin-en-keuken-klacht kunnen zijn. “Ik heb gewoon pijn aan mijn onderrug,” blijkt een combinatie van stress, houding en te weinig beweging te zijn. “Mijn kniegewricht voelt stroef en stram,” blijkt te komen door chronische overbelasting, verkeerde sportschoenen en een té enthousiaste start van het nieuwe sportseizoen. Ik vind die puzzel uitdagend en interessant. Naast lichamelijk onderzoek zul je merken dat ik op onderwerpen doorvraag, dat ik goed luister en je klacht van alle kanten wil bekijken: lichamelijk, de klachtgeschiedenis, je gedrag en hoe het voelt.

Jouw herstelproces vinden

Dat complete plaatje gebruik ik ook om jouw herstelprogramma mee te ontwikkelen. Dat is daarmee altijd toegesneden op wat er nodig is voor je herstel en wat jij kunt en wilt doen. Voor een deel bestaat het uit oefeningen en voor een deel uit informatie, kennis over je eigen lichaam en hoe je daar het beste voor kunt zorgen. In veel gevallen zul je naast oefeningen ook iets moeten veranderen: of het nu je houding is, de manier waarop je je voorbereidt op sporten of het verminderen van stress. Ik help je inzien wat er moet gebeuren en motiveer je om dat ook te gaan doen.

Jouw proces in drie stappen

In alle gevallen doorloop je drie fasen. Voordat we ook maar iets gaan doen moeten je spieren los en lang zijn. Je spieren rondom het klachtgebied zitten nu nog vast, er zitten vaak verklevingen in en de spieren zijn niet vrij. Daarom begin ik met het vrijmaken van de spieren. Met deep tissue massage (ongeveer drie weken lang drie keer per week), net zolang tot het gebied helemaal vrij is. Tegelijkertijd kun je zelf voorzichtig beginnen met het lang maken van de spieren.

Kijk maar eens in de spiegel. Waarschijnlijk kun je het zelf zien: in de regio waar je je klacht hebt, ben je niet symmetrisch. Je kunt je ene arm niet zo hoog optillen als de ander. Je kunt je ene been niet zo ver strekken als de ander. Het is ongelijk. Dat is een teken dat je beter nog niet aan sterkere spieren kunt werken. De a-symmetrische spier is nog te kort om mee te werken. Je doet net zolang rekoefeningen tot je spieren hun normale lengte hebben —want op een scheve fundering kunnen we niet bouwen.

Als je spier vrij en op lengte is, ben je al een heel eind op weg. Het sterk maken van de spiergroep is vooral ook bedoeld als preventie. Om ervoor te zorgen dat je klacht in de toekomst ook wegblijft, krijg je altijd advies en in sommige gevallen ook oefeningen om je spieren op kracht te houden.

Kunnen helpen is geweldig

Mijn vak geeft me nog elke dag voldoening. Het blijft vakinhoudelijk interessant, de ‘puzzel’ is uitdagend en houdt me scherp. Ik vind het goed inzichtelijk maken van de behandeling, informeren en uitleggen minstens net zo fascinerend (en belangrijk!). En het is geweldig om iemand te kunnen helpen. Dus ja, ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.

Oh, leuk feitje: ik kwam met deze praktijk in contact toen ik zélf een blessure had. Ik werkte bij een in ruggen gespecialiseerde kliniek en was —je gelooft het niet— door mijn rug gegaan.