Parkinson bij Fysio Volendam


Parkinson en bewegen, kan dat?

Je bent langzamer gaan bewegen. Je spieren voelen stram, je beeft steeds vaker en het is lastig om in beweging te komen. Je slikt trouw je medicijnen, maar die verhelpen niet alle klachten. Daarbij weet je dat de klachten erger zullen worden. Tijd dus om te kijken of je nog fit kunt leven.

Aanvullende behandeling

De kans is groot dat je Levopoda slikt. Een krachtig medicijn, maar het verhelpt niet alle klachten en het brengt er mogelijk een paar bij in de bijwerkingen. Daarom vul je de medicijnen graag aan met andere zorg. Fysiotherapie is een van je opties.

We helpen je graag

Je kunt allerhande klachten hebben: moeilijk lopen, opstaan uit een stoel, omdraaien in je bed. We helpen je houding verbeteren en je ontwikkelt sterke, losse, soepele spieren. Het beweegprogramma dat je doorloopt helpt je ook te werken aan je gevoel voor evenwicht en je conditie. Dat programma is op maat gemaakt. Het past bij jou, bij wat je je hele leven al gedaan hebt aan sport en beweging en wat je graag nog wilt en kunt doen. Het bestaat uit rekoefeningen, oefeningen voor soepele spieren en krachttraining. Je doet de oefeningen op de momenten in de dag waarop je je goed voelt. Dit geeft je de vitaliteit om zo lang mogelijk zelfstandig te leven.

Beginnende Parkinson

Je kunt nog best veel. We werken daarom aan een passend beweegprogramma. Dat houdt je spieren soepel en sterk. Je werkt aan je evenwicht, je conditie en de kracht in je spieren. Dat is een investering in de toekomst omdat het de kans op blessures verkleint en als je met vertrouwen beweegt, wordt ook het risico op vallen minder.

Gevorderde Parkinson

Nu wordt bewegen lastiger. Je hebt vaker moeite je evenwicht te bewaren en je uithoudingsvermogen neemt terug. Bepaalde bewegingen worden ook gewoon moeilijker. Zoals je omdraaien in bed, omhoog komen als je zit en gewoon iets pakken. Als je het bij ons aangeeft, werken we aan de bewegingen die je moeilijk afgaan.

We helpen je ook bij het goed in de gaten houden van je lichaam. Zodat je het merkt, als je lichaam achteruit gaat. En zodat je goed kunt aangeven wanneer iets moeilijker wordt. Als wij het weten, kunnen we er specifieke programma’s op inrichten. Zo blijf je veilig en bedachtzaam in beweging en kun je een actieve leefstijl aanhouden.

Vergevorderde Parkinson

Blijf in beweging. Liefst vijf dagen in de week, even een half uurtje zwemmen, of een wandelingetje. Het hoeft geen half uur achter elkaar te zijn, drie keer tien minuten is net zo goed.

Als je altijd al gesport hebt en je vindt dat fijn, probeer daar dan zo lang mogelijk mee door te gaan. Er zijn speciale Parkinsongroepen voor zwemmen bijvoorbeeld. We helpen je graag bij het vinden van een geschikte groep.