Osteoporose of botontkalking bij Fysio Volendam


Een fysiotherapeut die naast je staat

Je bent bezorgd en hebt al veel gedaan. Je eetgewoonten aangepast, vitamine-D-tabletten en calcium gaan innemen. Het is moeilijk, je wil nog zo veel. Tegelijkertijd doet veel je pijn.

Je weet dat bewegen goed voor je is. Vooral de bewegingen waarbij je botten veel te doen hebben: wandelen, joggen, dansen en tennissen, maar bijvoorbeeld ook traplopen. Je wilt graag actief blijven, maar je bent ook bang. Dat je het verkeerd doet, dat je te hard traint, of met de verkeerde beweging, of juist niet hard genoeg. Kan dat allemaal wel als je botontkalking hebt?

Jij kunt een fit leven leven

We gaan samen aan jouw actieve leefstijl werken. We helpen je met een goed beweegprogramma, maar eerst maken we je spieren los en lang. Zo voorkom je blessures en werk je alvast aan je balans en zorgvuldige bewegingen. Dat verkleint het risico op vallen aanzienlijk.

Je merkt dat tijdens het losmaken van de spieren de pijn minder wordt. Je krijgt ook inzicht in hoe je lichaam werkt, wat de botontkalking met je doet en op welke manier een actieve leefstijl jou gaat helpen. Uiteindelijk werken we aan een beweegprogramma dat bij je past en dat je fit en soepel houdt.

Over osteoporose

Je hebt de onderzoeken gedaan, je hebt de adviezen gekregen en nu doe je alles om de gevolgen van botontkalking te beperken. Goed eten en supplementen slikken zoals vitamine-D en calcium.
Je weet dat je botten steeds brozer worden. Omdat de structuur fragieler wordt, ben je alert op je lichaam. Je wil niet vallen. Door regelmatig te bewegen help je jezelf. De pijn vermindert, de kans op botbreuken ook en in sommige gevallen helpt het de achteruitgang te beperken…

Je krijgt een beweegprogramma op maat: afgestemd op je klacht, jouw manier van leven en wat je zelf wilt en kunt doen. Tijdens dat programma leer je wat je kunt, waar je rekening mee moet houden en wat beter is om niet te doen. Je beweegt je met meer zekerheid.

Het kan zijn —soms gebeurt dat— dat je ook minder gevoel voor evenwicht hebt. We hebben een speciaal programma om daar aan te werken.

Wat zijn de risico's voor osteoporose?

Algemeen bekend: vrouwen boven de vijfenvijftig hebben er last van. Maar, mannen kunnen het ook krijgen en mensen jonger dan vijfenvijftig ook. Het is genetisch. Als je weet dat je risico loopt, kun je dat beperken door gevarieerd te eten, niet te roken en met mate koffie en alcohol te drinken. Ook lekker bewegen in de buitenlucht helpt bij het beperken van de risico’s.

Kan ik zelf nog iets doen?

Jazeker: je kunt in beweging blijven. Het beste zijn de activiteiten waarbij je botten je lichaam moeten dragen. Lekker in de tuin werken, een lange wandeling maken, de trap nemen. Ter vergelijking: activiteiten als zwemmen en fietsen boeken veel minder resultaat.

En pas je huis een beetje aan. Zorg voor vaste vloerkleden, goede leuningen overal en genoeg licht om alles te kunnen zien. En let erop dat je altijd stevig staat (dus niet op hakken, met gladde zolen of op sokken).